Çin’in Personel İstihdamı
4 Şubat 2024Çince Rehber
6 Şubat 2024Şu günlerde herkesin farkında olduğu bir gerçek; Çin tasarruf oranı çok yüksek bir ülke. Ama bunun kaynağı halk değil . Bunun kaynağı özellikle devletin ve özel şirketlerin yaptığı birikimler…Eğer bu durumu halk açısından yorumlarsak Çin’in diğer Güney Doğu Asya ülkelerinden pek farklı olmadığını görüyoruz.
Son 5 yılda Çin içindeki şirketler birikim oranlarını artırmada bir hayli mesafe aldılar. Aslında bu büyük hızı tanımlamak da çok basit. Küçük ölçekli bir firma gelirinin tamamına yakın bir kısmını tekrar yatırım için kullanıp büyümekte, diğer kalan kısmını ise bankada ayrıca bir yatırım aracı olarak bekletmekte, bu ise büyümek, tekrar yatırım yapmak ve tekrar büyümek demek…
Şirketlerin hızlı büyümesindeki bir başka neden ise, ki biz bunu 2.Dünya Şavaşı sonrası Japonya’da gördük, ihracata dayalı bir ülke konumuna gelmek. Japonyanın şu anki ekonomisi ihracata dayanmakta ve Çin de şu an bu yolu adım adım takip etmekte, başarı ise tabii ki müşteri memnuniyeti. 2009 yılının ilk çeyreğinde (özellikle 3. ve 4. aylar ) Amerikalı tüketicilerin yarısı “Made in China” ya olan önyargısını değiştirmiş durumda ,bu Çin için çok büyük bir artı . Çin denince akla kalitesiz ,sağlıksız bilhassa ucuz ürünler gelmiyor. Benchmark‘ın Nisan ayında yapmış olduğu araştırma raporunda medikal ürün deki üretim sektöründe kalite/fiyat ikilisinde de Asya şampiyonluğunu Shanghai’ın alması aslında durumu özetler nitelikte.
İhracata dayalı bir ekonomi ne kadar sağlıklı? Kriz henüz daha en dibe vurmamışken , Japonya Çin için muhteşem bir örnek oldu. Alım gücünün bir anda sekteye uğraması Japonyanın ekonomisini ciddi bir şekilde salladı .İşsizlik oranının rekor seviye % 5.8 ve daha da yükselmesi herhalde Japonları bir hayli düşündürecek gibi .
Çin 30 yıllık ekonomik devrim serüveninde büyük bir hız kaydetti ama sanırım bu ,bu süreçte 2009 yılı kadar yankı bulmadı .Nasıl olurda bu kadar hızlı olur diyen Amerikalı ekonomistler, şimdilerde Amerikan ekonomisi için Keynesian teorileri tartışmakta ve sağından solundan baktıkları Çin ekonomisi adım adım gelişmesini sürdürmekte. Kilit soru, peki Çin ileride ihracata ekonomisını dayandırır ve kriz çıkarsa ne olur ? Şimdi Çinli yöneticiler aynı Japonya örneğinde olduğu gibi bu olabilecek problemi düşünmekte.
Başkalarının deneyimlerinden yararlanmayı bilecek kadar akıllı, şu dünyada bir tek Çinliler kaldı ama Japonlar hala mutsuz…